Еврофондовете се използват усилено в много части на България, но до други

...
Еврофондовете се използват усилено в много части на България, но до други
Коментари Харесай

София и Габрово отново са отличници по усвояване на еврофондовете

Еврофондовете се употребяват интензивно в доста елементи на България, само че до други " златният дъжд " от Европейски Съюз по този начин и не стига. Най-успешните области в усвояването са Габрово и София - столица. Те са шампиони за поредна година, като в първата област се падат по 3234 лв. на човек от популацията, а във втората - по 3129 лв.. На опашката са Сливен, Кюстендил и Перник, където на гражданин се падат под 1000 лв. инвестиции с генезис " бюджета на Европейски Съюз ". Това демонстрира ново изследване на Института за пазарна стопанска система, основаващо се на формалните данни в системата за отчитане на европарите ИСУН и на статистиката на Национален статистически институт за популацията на България.

Изследването показва на пръв взор неочакван факт - релативно доста средства от Европейски Съюз на глава от популацията се усвояват в областите на Северозападна България, наричана с горчив комизъм " Северозападнала ". За страдание това не се дължи на някакви бурни триумфи, на доста или на огромни европроекти, а е чисто статистически резултат от продължаващото обезлюдяване, пояснява Адриан Николов от ИПИ.

Сребърният орден на столицата в това самобитно състезание се дължи най-много на метрото, което се уголемява точно със средства от Европейски Съюз. Реално изплатената сума от европейския бюджет надвишава половин милиард лв.. Други огромни и скъпи единични планове, които покачват внезапно успеваемостта на обособени области, са водните и пътните планове.  Такъв е казусът с Благоевградска област, където за построяването на автомагистрала „ Струма “ към този момент са вложени 329 млн. лв. от Европейски Съюз.

" На фона на дребното, само че много скъпи инфраструктурни планове множество по-малки по стойност, само че по-многобройни са вложенията за възстановяване на градската среда, просветителната инфраструктура и даване на обществена помощ. Последните две групи са водещи в южните области на страната, като в Кърджали най-големите по стойност планове са точно за възобновяване и реорганизация на учебни заведения и за обезпечаване на топъл обяд ", разяснява Адриан Николов.

Икономистът изяснява, че огромните районни разлики изпъкват още повече, когато се наблюдава потокът от евросредства на равнище община, защото показват в доста по-големи елементи районните разлики в потреблението на фондовете. Най-видими при разпределението по общини са плановете за възстановяване на водоснабдяването, както и за създаване на системи за култивиране на боклуци. Тези проекти обикновено са споделени сред няколко общини, които поотделно не биха се справили с толкоз скъпи и огромни инициативи. В същото време груповата инвестиция от Европейски Съюз в такива планове носи голяма изгода за жителите на всяка община. Това се вижда най-ясно в няколкото групи общини по крайбрежието, както и в областите Плевен, Враца и Монтана, демонстрира анализът на ИПИ. От старта на европрограмите през 2014 до средата на 2019 година най-вече европейски средства на човек от популацията има в няколко общини:  Добрич – 5683 лв., с помощта на огромен план за възстановяване на водоснабдяването на града; Костинброд  - 5402 лв., поради няколко плана за енергийна ефективност; Созопол – 5172 лв., като огромна част от тях са от предходния програмен интервал.

 

АУТСАЙДЕРИ

Най-печалният случай е Ковачевци. Ползата от еврофондовете в тази дребна община се мери със символичните 32 лв. на глава от популацията. Това е и единствената община, която няма нито един план в границите на новия програмен интервал 2014-2020 г.  Много зле  се показва и Дулово - с едва 62 лв. на човек. На процедура множеството малки български общини имат единствено по един план, финансиран от Европейски Съюз, и то за неособено обилни суми.  Причината е ясна - стеснен " административен потенциал " на общините лилипути.

 

ИЗВОДИТЕ

Проучването на ИПИ откроява няколко нерадостни извода. От прегледа на потреблението на европейски средства не проличава те да реализират главната цел, за която се харчат - догонване, смаляване на разликите сред по-слабо и по-добре развитите елементи на страната, както и доближаване на българските райони с другите от Европейски Съюз. Освен това има риск локалните управляващи да натъртват върху " усвояването "  на еврофондовете и да отделят по-малко запаси и внимание за възстановяване на бизнес средата и привличане на частни вложения. А частните вложения са се потвърдили като по-издръжливия фактор в основаването на работни места и подобряването на стандарта на живот на локално ниво. Статистиката за потреблението и резултата от евросредствата у нас е красноречива - необходими са промяна на общинските финанси и фискална децентрализация, съчетани с административна промяна и повишение на потенциала на служителите на локално ниво.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР